poniedziałek, 20 lipca 2015

Zupa z czerwonych owoców

Sezon na czerwone owoce w pełni :). Zupa, którą dzisiaj przedstawiam, jest wariacją na temat Rote Grütze. Nie dodaje się do niej jednak ani alkoholu, ani zagęstników.

Tradycyjna Rote Grütze ma konsystencję kisielu i uznawana jest za deser. Powstaje głównie z czerwonych owoców borówkowych takich jak maliny i czerwone porzeczki. Istnieją jednak warianty, które sporządzane są z innych owoców leśnych (poziomki, jagody, jeżyny itp.). Do zagęszczania używa się różnego rodzaju skrobii (z ryżu, ziemniaków itp.) lub mączek (kukurydzianej) i drobnych kasz. Jest to deser przewidziany głównie dla dorosłych, dolewa się do niego czerwone wino lub inne alkohole (np. rum, wódka). Kolejnym dodatkiem są przyprawy, np. sok z cytryny, wanilia, oraz śmietana. Deser ten jadany i przyrządzany jest głównie na terenie krajów niemieckojęzycznych i w Skandynawii. Istnieje tyle wersji tej potrawy, ile regionów i kręgów kulturowych.      

   
Super nabytek dnia: mielona wanilia, która kupiłam w niedzielę na Bazarze Smakoszy w Browarze Mieszczańskim we Wrocławiu przy ulicy Hubskiej 44.


 Zimna zupa z czerwonych owoców

Składniki (na 4 porcje):

1 kg czerwonych owoców (użyłam truskawek, czereśni i malin)
250 ml wody
wanilia (nasiona z 1 laski lub 1/4 łyżeczki mielonej wanilii)
12 daktyli

  Wykonanie:

Owoce umyć, oczyścić i wrzucić do gara. Dodać wanilię. Zalać wodą. Gotować 5 minut i zblendować.



Kilka dobrych rad:

Zupę należy koniecznie schłodzić - lepiej smakuje zimna.
Do podania można użyć jogurtu, bitej śmietany lub mleka kokosowego.
Poza sezonem też można ją przygotować - wystarczy użyć mrożonych owoców.
Wanilia dodaje sznytu potrawie - nie pomijajcie jej!
Aby zupa była bardziej jednolita, można przetrzeć ją przez sito - wtedy pozbędziemy się też pestek.
W oryginalnym przepisie jest dwa razy więcej daktyli - dodajemy wedle uznania. 


Kosztorys:

0,5 kg truskawek - 4,25 PLN
0,25 kg czereśni - 2,50 PLN
0,25 kg malin - 8 PLN
1/4 łyżeczki zmielonej wanilii - ok. 0,04 PLN
250 ml wody - 0,14 PLN
12 daktyli - 0,50 PLN

cena za porcję = 3,86 PLN

Źródło oryginalnego przepisu: David Frenkiel, Luise Vindahl: Die grüne Küche. München: Knesebeck, 2014. ISBN 978-3-86873-685-4 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz