niedziela, 2 sierpnia 2015

Zupa brzoskwiniowa z winem riesling i porto

Zupa z "prądem". Ale nie kopie za mocno :). Dzisiejsza zupa brzoskwiniowa zawiera aż dwa gatunki alkoholi: wino riesling i porto.



Riesling to szlachetna odmiana winorośli, z której produkuje się od ponad 600 lat białe wina, zwłaszcza na terenie Niemiec. Porto, inaczej również port-wein lub portwajn, to wzmacniane białe lub czerwone wino portugalskie. Winogrona poddawane są fermentacji, i gdy osiągną określony poziom alkoholu, dolewa się do nich spirytusu winnego. Moje porto ma 19 % vol., jest czerwone i półsłodkie/słodkie (cechy charakterystyczne dla tańszych alkoholi tego typu). Białe odmiany mogą być wytrawne, aż po półsłodkie.

U mnie zawsze międzynarodowo :).

 
 

Miałam nieproszonych gości na sesji zdjęciowej. Koty zaczęły wyjadać jogurt, potem zupę...W ostatnim momencie je uratowałam. Nie tak się umawiałyśmy Kiciusie :).

 

Zupa brzoskwiniowa z winem riesling i porto

Składniki:

1 kg brzoskwiń
300 g jogurtu naturalnego
80 ml wina riesling
2 łyżki porto
łyżeczka świeżo startego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej

+

opcjonalnie miód

Wykonanie:

Brzoskwinie pozbawić pestek. Dodać porto, wino riesling oraz przyprawy. Zblendować. Następnie dodać jogurt naturalny i wymieszać delikatnie trzepaczką.

 

  
  Kilka dobrych rad

Zdecydowanie polecam świeży imbir - suszony jest siarkowany. W oryginalnym przepisie jest imbir sproszkowany.
Zupę należy koniecznie schłodzić.
Jeżeli używacie PRAWDZIWEGO JOGURTU, to zupa będzie bardzo gęsta - można dodać wodę, by ją rozrzedzić (jogurty dostępne w sklepach są bardziej wodniste).
 


Kosztorys:

1 kg brzoskwiń - 3,90 PLN
30 ml porto - 0,80 PLN
80 ml wina riesling - 0,43 PLN
jogurt naturalny - 4,50 PLN
gałka muszkatołowa (szczypta) - symbolicznie 0,01 PLN
  starty imbir (ok.5 g) - 0,10 PLN
  
cena za porcję = 2,44 PLN

Źródło oryginalnego przepisu: Kate McMillan: Smaczne zupy 365 najlepszych przepisów. Warszawa: Buchmann, 2012. ISBN 978-83-7670-295-7

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz