Zupa z "prądem". Ale nie kopie za mocno :). Dzisiejsza zupa brzoskwiniowa zawiera aż dwa gatunki alkoholi: wino riesling i porto.
Riesling to szlachetna odmiana winorośli, z której produkuje się od ponad 600 lat białe wina, zwłaszcza na terenie Niemiec. Porto, inaczej również port-wein lub portwajn, to wzmacniane białe lub czerwone wino portugalskie. Winogrona poddawane są fermentacji, i gdy osiągną określony poziom alkoholu, dolewa się do nich spirytusu winnego. Moje porto ma 19 % vol., jest czerwone i półsłodkie/słodkie (cechy charakterystyczne dla tańszych alkoholi tego typu). Białe odmiany mogą być wytrawne, aż po półsłodkie.
U mnie zawsze międzynarodowo :).
Miałam nieproszonych gości na sesji zdjęciowej. Koty zaczęły wyjadać
jogurt, potem zupę...W ostatnim momencie je uratowałam. Nie tak się
umawiałyśmy Kiciusie :).
Zupa brzoskwiniowa z winem riesling i porto
Składniki:
1 kg brzoskwiń
300 g jogurtu naturalnego
80 ml wina riesling
2 łyżki porto
łyżeczka świeżo startego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
+
opcjonalnie miód
Wykonanie:
Brzoskwinie pozbawić pestek. Dodać porto, wino riesling oraz przyprawy. Zblendować. Następnie dodać jogurt naturalny i wymieszać delikatnie trzepaczką.
Kilka dobrych rad
Zdecydowanie polecam świeży imbir - suszony jest siarkowany. W oryginalnym przepisie jest imbir sproszkowany.
Zupę należy koniecznie schłodzić.
Jeżeli używacie PRAWDZIWEGO JOGURTU, to zupa będzie bardzo gęsta - można dodać wodę, by ją rozrzedzić (jogurty dostępne w sklepach są bardziej wodniste).
Kosztorys:
1 kg brzoskwiń - 3,90 PLN
30 ml porto - 0,80 PLN
80 ml wina riesling - 0,43 PLN
jogurt naturalny - 4,50 PLN
gałka muszkatołowa (szczypta) - symbolicznie 0,01 PLN
starty imbir (ok.5 g) - 0,10 PLN
cena za porcję = 2,44 PLN
Źródło oryginalnego przepisu: Kate McMillan: Smaczne zupy 365 najlepszych przepisów. Warszawa: Buchmann, 2012. ISBN 978-83-7670-295-7
starty imbir (ok.5 g) - 0,10 PLN
cena za porcję = 2,44 PLN
Źródło oryginalnego przepisu: Kate McMillan: Smaczne zupy 365 najlepszych przepisów. Warszawa: Buchmann, 2012. ISBN 978-83-7670-295-7
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz