wtorek, 11 sierpnia 2015

Zupa z kolorowej marchwi z curry

Upał, skwar, gorąco, z nieba się żarzy, + 40 °C. A ja jem rozgrzewające curry? I to w zupie z kolorowej marchwi...Tak, bo to wcale nie jest złe rozwiązanie!

Ostre jedzenie w upalne dni jest w porządku, ponieważ:

- przyprawy to naturalne konserwanty, jedzenie dobrze doprawione nie psuje się aż tak szybko;
- wzmaga utracony apetyt, ostrość pobudza gruczoły produkujące enzymy trawienne;
- przyprawy działają jak naturalne antybiotyki, chronią przed zakażeniami;
- podnosi temperaturę ciała, organizm zaczyna się pocić, a w konsekwencji zaczyna schładzać ciało;
 - wyrównuje temperaturę ciała względem otoczeniem, jest to szczególnie ważne dla osób, które przebywają kilka-kilkanaście godzin w klimatyzowanym pomieszczeniu i muszą wyjść potem na zewnątrz.

Pewnie dlatego osoby zamieszkujące gorące i tropikalne regiony jedzą tyle przypraw - chronią w ten sposób nie tylko jedzenie, ale i samych siebie :).



 Mój nabytek tygodnia to marchew kolorowa, która powraca na nasze stoły. Obok tej "tradycyjnej", pomarańczowej, udało mi się zdobyć marchew żółtą. Niestety inne warianty kolorystyczne są trudno dostępne. Na rynku można spotkać jeszcze marchew białą, żółtą, żółtopomarańczową, purpurową z pomarańczowym środkiem, purpurową z również purpurowym środkiem.
   

Zupa z kolorowej marchwi z curry

Składniki:

1 kg kolorowej marchwi
łyżeczka curry
2 szalotki
1,5 l rosołu (warzywnego lub drobiowego)
250 ml soku pomarańczowego
2 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz

Wykonanie:

Marchew obrać i pokroić w plastry. Szalotkę podsmażyć na oleju tak, by lekko zbrązowiała. Do szalotki dodać curry i chwilę podsmażyć. Dodać marchewkę. Wymieszać dokładnie i dolać cały wywar. Gotować, aż marchewka zmięknie. Dolać sok pomarańczowy i zblendować. Przyprawić solą i pieprzem.
 




Kilka dobrych rad

 Żeby zupa była bardziej aromatyczna, można dodać więcej curry.
Dodatkowo zupę można posypać pestkami lub orzechami (podprażonymi).
Zupę można podawać na ciepło i na zimno, polaną odrobiną roztopionego masła.




Kosztorys:

1 kg marchwi kolorowej -7 PLN
łyżeczka curry - 0,30 PLN
warzywa na wywar - 4 PLN
porcja rosołowa - 1,50 PLN
250 ml soku pomarańczowego - 4 PLN
2 szalotki - 0,70 PLN
sól i pieprz - symbolicznie 0,01 PLN
30 ml oleju rzepakowego - 0,60 PLN

cena za porcję = 4,53 PLN
 


Źródło oryginalnego przepisu: Kate McMillan: Smaczne zupy 365 najlepszych przepisów. Warszawa: Buchmann, 2012. ISBN 978-83-7670-295-7

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz