To mój autorski przepis :). Powstał na bazie bliskowschodniego hummusu, za którym przepadam. Prawdziwy hummus to orientalna pasta z ugotowanej ciecierzycy lub bobu, z dodatkiem musu sezamowego, tzw. tahini (lejącej mieszanki zmiażdżonych ziaren sezamu i oleju sezamowego), oraz przypraw takich jak: sok z cytryny, czosnek, oliwa, kminek i sól. Hummus spożywa się głównie w krajach Bliskiego Wschodu (znany jest też na Kaukazie). W Europie stał się popularny ze wzgledu na dietę wegetariańską, wegańską i bezglutenową oraz walory odżywcze.
Zupa hummusowa z kulkami daktylowo-figowymi
Składniki (6 porcji):
400 g suchej ciecierzycy
200 ml pasty tahini
0,75 l mleka roślinnego
1 łyżeczka kminku
2 łyżeczki sumaku
sól
pieprz
sok i skórka z 1 cytryny
4 łyżki oliwy
pesto na kulki daktylowo-figowe:
70 g daktyli suszonych
100 g fig suszonych
100 g orzechów włoskich/laskowych/migdałów
6 łyżek oleju z orzechów włoskich/laskowych/migdałów
woda
Wykonanie zupy:
Ciecierzycę namoczyć i ugotować. Wodę odcedzić. Dodać past tahini, przyprawy, oliwę, sok i skórkę z cytryny. Stopniowo dolewać mleka roślinnego i powoli blendować.
Wykonanie kulek z pesto:
Wszystkie składniki zblendować. Następnie schłodzić i uformować kulki.
Kilka dobrych rad
Do zupy można dodać mniej lub więcej mleka roślinnego, w zależności jaką chcemy uzyskać konsystencję. Zupa po schłodzeniu staje się zawiesista, w temperaturze pokojowej lub podgrzana staje się bardziej płynna.
W tradycyjnym hummusie znajduje się też czosnek, ale pominęłam go ze względu na słodkawy charakter zupy.
Do pesto na kulki należy dodać tyle wody, by konsystencja pozwalała na lepienie kulek. Można sporządzić również pesto bez wody, dolewając więcej oleju. Zrobi się wtedy "polewa" do zupy.
Zamiast kulek można posypać zupę prażonym sezamem.
Kosztorys
cytryna - 0,70 PLN
ciecierzyca - 3,00 PLN
pasty tahini - 5,60 PLN
mleko roślinne - 4,50 PLN
kminek - 0,20 PLN
sumak - 0,80 PLN
sól i pieprz - 0,01 PLN
oliwa - 0,50 PLN
daktyle suszone - 1,96 PLN
figi suszone - 2,50 PLN
orzechy włoskie - 3,75 PLN
olej z orzechów włoskich - 5 PLN
woda - 0,01 PLN
cena za porcję = 4,60 PLN
Źródło oryginalnego przepisu: przepis autorski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz